Mag het licht uit

Kijk eens om je heen, lul!, zegt Allart. Wie ons kent weet dat we elkaar met lul aanspreken, als (taalkundige) stam waarop veel vervoegingen mogelijk zijn. Ik kijk op uit mijn boek en zie een enorm meer. Finland, zoals gezegd, bestaat uit meren en bomen, met plaatselijk een huis of een rendier. Het land vormt een unieke combinatie tussen adembenemend mooi en dodelijk saai. Na dertig adembenemend mooie meren heb je het gek genoeg een beetje gehad met adembenemend mooie meren.

Acht kilometer na Rovaniemi zijn we de poolcirkel overgestoken. Onze belevenissen beperken zich hoofdzakelijk tot overdag zoveel mogelijk kilometers maken en ergens in de avond een slaapplekje zoeken. Donker wordt het 's nachts al niet meer. Mijn slaapplaats is nog relatief verduisterd, voor de heren laagslapers gutst het licht langs alle kanten Betsy in. We kaarten wat, kijken een filmpje, drinken een paar klatsers, en genieten van het uitzicht.

Vandaag zien we 25 rendieren. Op de Reindeer Farm zagen we een stuk of tien opgevoerde pony's, maar eigenlijk tellen die niet. Dit zijn wilde rendieren, in het bos, in de berm en op de weg. Eén keer moet ik vol op de rem, ze reageren in het geheel niet op de claxon. We overnachten tussen Ivalo en Inari, aan een zijstraat van binnenzee Inarijarvi (met puntjes op de laatste a). Het uitzicht blijft mooi. De zon gaat weliswaar onder achter de beboste bergen in het noorden, maar het blijft licht. Het wordt geen seconde donker. Het is prachtig, maar er is geen schijn van schemering. Kan iemand het licht uitdoen?

Groeten uit Skelleftea (met rondje op de a), Zweden!